Traditie, istorie, poezie si vis cu parfum oriental

O sarbatoare nascuta sub semnul multiculturalitatii, al prieteniei ce leaga punti trainice, al traditiilor impartasite si-al poeziei eterne s-a petrecut la Libraria Cartea de nisip, de Ziua Egiptului.

Culoarul de la intrare s-a transformat in spatiu expozitional etaland splendide costume  specifice lumii arabe, din Siria si Egipt, Tunisia si Sudan, basoreliefuri reproduse dupa cele din lumea vechilor faraoni si desene de copii avand drept tema Tara Piramidelor, iar eleganta incinta  strajuita de rafturi cu carti s-a umplut de lume.

A fost felul timisorenilor de a spune bun venit unor oaspeti de seama, sositi sa inaugureze, de dimineata, Lectoratul de Limba, Cultura si Civilizatie Araba din cadrul Universitatii de Vest, dar si, mai apoi, sa asiste la complexul eveniment pus la cale de catre Centrul Cultural Romano-Arab din orasul nostru.

Scurte alocutiuni rostite de catre invitatii de onoare ai momentului, E. S. doamna Saana Atallah, ambasador al Egiptului la Bucuresti, dr. Ziad Abulhaija, atasat cultural la Ambasada Palestinei in tara noastra, si dr. Saleh A. Wahb, presedintele Ligii Egiptenilor din Romania, au prefatat erudita expunere a prof. univ dr. Doina Benea despre istoria Egiptului antic, insotita de un montaj de imagini.

Seara a continuat frumos cu o lansare de carte, volumul de versuri ,,Ecouri de speranta”, semnat de colega noastra, Hedir Al-chalabi, jurnalist la portalul www.agenda.ro, iar cuvantul de intampinare a apartinut lui Zoltan Kovacs, fondatorul Trustului de Presa Agenda.

,,Traim intr-o lume nebuna: astazi, in loc de muzica de calitate, tineretul asculta manele, in loc de literatura buna se citeste Sandra Brown, in loc de ziare serioase au priza tabloidele. Intr-un asemenea haos, ne pare bine cand vedem ca anumiti tineri incearca sa apara in fata publicului cu  poezie: asta a facut Hedir. Aveti in fata o carte frumoasa in ale carei pagini se vad curatenia sufleteasca, dorinta de iubire si credinta intr-un Dumnezeu ce se afla deasupra noastra, a subliniat vorbitorul. Ma bucur ca aceasta aparitie editoriala a fost sponsorizata de catre Fundatia Zoly Kovacs”.

Pentru ca, din mama romanca si tata arab, Hedir apartine prin nastere de doua culturi, presedintele Agenda i-a daruit in final poetei o Masebha, simbol islamic, dar si Cununa lui Hristos, insemn al crestinismului. Un videomontaj cu autoarea cartii recitand din creatia proprie si o microsceneta interpretata de catre Zitou Matsimouna Manza, ilustratorul volumului, au incheiat rotund manifestarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *