Petre Don- Închisă în cuvinte, Hedir Al-chalabi decojeşte sensuri spre Dumnezeu

Hedir Al-chalabi este o poe­tă liberă în spirit. Autoexilată în cuvânt, Hedir despică şi rotunjeşte conjugarea verbului a fi, căutând noi şi sensibile modali­tăţi de a trăi prin sensul cuvintelor.

Hedir este o poetă de o sensibilitate aparte, sensibilitate rezervată marilor şi nobilelor caractere. De fapt cu­vântul „chalabi“ din nume reprezintă în arabă un titlu de nobleţe. Pe jumătate arăboaică, Hedir este la a doua sa carte în limba română. Limbă pe care o iubeşte şi pe care o vorbeşte cursiv, nuanţat.

Prima sa carte, „Ecouri de speranţă“ a apărut acum trei ani. Cartea de faţă, „Şoptind Suspine Mute“ a fost scrisă în urma unor notaţii mai mult sau mai puţin inedite, hârtii dispersate, ori chiar memorate şi puse ulterior pe format electronic.

Poeta se vădeşte a fi o fină distribuitoare de cuvinte potrivite, trăirile sale de om înfrânt de sensuri răscolind cititorul. Hedir nu este deloc o plângăcioasă patetică; versul viguros, direct, sinuos sugerează trăiri profunde, chiar şocante. Se ia cu lumea de gât: „Trupul meu mi­roase-a vers/Dar frunzele v-aco­peră urechile/Nu m-auziţi!/ Vân­tul vă-nchide ochii/Nu mă vedeţi!“ Dar se roagă majestuos Divinităţii, cerând, nu implorând: „M-au încătuşat în turn/De-ai rupe vraja/Barajul înlănţuirii mele…“ Nu ştim dacă ruga îi va fi ascultată. Căci multe se pot întâmpla în sufletele închise în cuvinte. De aceea, „Mă doare şi tac/Şi scriu neîncetat./Rugina pătează hârtia/Paharul umplut e de timp/Şi eu tot mai scriu.“ Scrisul e moartea şi viaţa poetei, existenţa sa este legată de enigmele din cuvânt: „Sicriu din cărţi mi-aş face/Acoperă-mi cu rânduri tipărite, ochii/Parfum, hârtia să-mi fie…“ Dar eul poetic nu se lasă la voia sorţii, el face apel din nou, ca un leit-motiv, la Divinitate, căreia îi face o promisiune: „Priveşte-mă că vin/Sche­letul meu făr de culoare/În noapte se desprinde de bezna tulburată…/Tu mă primeşti!“ A nu se crede că Hedir Al-chalabi este o pesimistă. Dimpotrivă! Hedir este o luptătoare cu sensurile, ea accede spre Divinitate, spre mântuire; este o privire albastră spre devenire, aripile ei nu sunt înfrânte deloc: „În mine port libertatea/Frumoasă odih­nă va fi finalul meu,/Nici chiar atunci îngrădită nu voi fi!/Voi bântui pământul/Şi mă voi bucura mereu de tot şi toate!“

„Şoptind Suspine Mute“ cartea despre care facem vorbire aici este o carte care se citeşte cu sufletul la gură, ca pe un roman de acţiune. Este o carte despre libertatea spiritului, despre viaţă şi moarte. Hedir Al-chalabi este o poetă care va răzbate cu siguranţă prin jungla dură dar fermecătoare a poeziei româneşti. Am zis!

Cei doritori să o cunoască pe poeta Hedir Al-chalabi o pot face miercuri, 30 mai, orele 14:30, la Sala Clio a Muzeului Judeţean (str. Horia, nr. 8), când va avea loc lansarea oficială a cărţii „Şoptind Suspine Mute“. Să mai precizăm că prezentarea cărţii va fi făcută de binecunoscutul critic Dan Lăzărescu şi de scriitoarea Mariana Gurza , fiind prezent si compozitorul Gheorghe Iovu .

 

PETRE DON

SURSA: http://glsa.ro/arad/cultural/45640-inchisa-in-cuvinte-hedir-al-chalabi-decojeste-sensuri-spre-dumnezeu.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *