Constantin P. Popescu: Hedir Al-chalabi, „Rai întunecat”

COPERTA RAI INTUNECATVolumul de versuri Rai întunecat, de Hedir Al-chalabi, ascunde între file o răscolitoare mărturie poetică a stării lumii actuale. O percepție rar întâlnită aduce în lumină povara marilor întrebări umane așezate pe umerii fragili ai unei tinere poete. Și la orice pagină ai deschide cartea nu se poate să nu rămâi o clipă pe gânduri, izbit de cumplita luciditate a strigătului ei. O tânjire continuă către dragoste, ca formă a întregirii ființei, o formă de personală – și originală – religiozitate par să călăuzească exprimarea poetică a lui Hedir Al-chalabi, astfel încât imaginea acestui loc unde trăim cu toții capătă dimensiunile unui personal Purgatoriu. Luna mă veghează (pag. 34, Vraja neșoptită) și poeta nu se teme a da piept cu umbrele desmorțite de strania ei lumină. Nu poate lăsa aceste revelații să rămână tăcute, scriind versuri a căror forță crește pe măsură ce lectura înaintează.
Este cu putință ca astăzi oamenii să fi luat obiceiul de a-și pune întrebări din ce în ce mai rar, cu atât mai mult întrebări grele, dar Hedir Al-chalabi interoghează cu claritate omul, ca făptură divină ce și-a uitat locul de obârșie, trăind în acest prezent Rai întunecat de după cădere. Clipe trezite la viață de revelații se exprimă astfel: Vioara s-a întristat de vântul rece / Vânt ce nimicește tot în cale, / Rege al Pământului nu vei fi în veci / Cum nici vulturul nu atinge cerul. / Învelește-te cu lemn uscat / Mucegaiul să te învăluie / Și lasă-te înfrânt de mâhnire. / Pata de mucegai, iar glasul amar / Va deveni otravă (pag. 48, Vioara întristată). Aș alerga prin pasaje de timp, mărturisește poeta, culegând în trecere așchii, frânturi de viață și dureri ce întregesc o cruce pe care poetul e sortit s-o poarte prin lume ca un altfel de mântuitor-martir: Leșin în fața întregii lumi. / Averea au furat-o cu ani în urmă… / Au devenit avari și au omorât și bunătatea, / Au început să bântuie condamnații, / Așteptând prea mult dragostea; (pag. 56, Decepționarea). De asemenea: Mormântul va fi locul pentru lenevit, / Cimitirul pentru cel trudit (pag. 84,Amintirea florilor) sau poeziile Dezolare (pag. 104) și Îngeri blestemați (pag. 116), cea din urmă descriind o adevărată viziune a Purgatoriului. Există posibile răspunsuri ale unor trăiri ce îndrăznesc să întrebe cu un curaj care ajunge până la cer. Întreg volumul este un album al acestor întrebări. Tragedia vieții se consumă sub viziunea privitorilor (pag. 83, Impostori în agonie) ar fi unul din răspunsuri, continuând cu: Ce contează adevărul? / Ascunși în beznă veți fi mereu. / De ce nu întâmpinați cu demnitate frica? / Impostorii se mint, vor trăi etern în vanitate / Nebunia satisface agonia, o mărturie cumplit de lucidă a prezentei clipe a lumii.
Trăiesc eternitatea / În pântecele ei (pag. 120, Tălpi arse) aflăm din poezia lui Hedir Al-chalabi, care lasă impresia unei treziri cu atât mai necesare cu cât este mai dureroasă. În finalul volumului, la pag. 141, A dispărut spațiul și atunci Când încercam s-ascult / Nu am simțit durere / Am lăsat-o în urmă, / Stelele m-au binecuvântat / Și mi-au împietrit trupul. / Acum între mine și stele nu mai există secrete, / Între mine și stele a dispărut spațiul; poate fi un frumos îndemn al redescoperirii zborului chemat din căderea ființei umane din Raiul (provizoriu)întunecat. Cu acest gând, al întrupării din lumină uitată de stele pe pământul durerilor izbăvitoare, volumul se încheie, amintind condiția tragică a existenței umane în căutarea sinelui.
Hedir Al-chalabi are curajul de a-și fi descoperit plenitudinea ființei în poetică dăruire pentru cititor.
SURSA: http://semnul-de-carte.blogspot.ro/2013/01/rai-intunecat.html
http://www.revistasingur.ro/altele/9047-constantin-p-popescu-hedir-al-chalabi-rai-intunecat-ed-mirador-arad-2012?q=altele/9047-constantin-p-popescu-hedir-al-chalabi-rai-intunecat-ed-mirador-arad-2012
http://www.armoniiculturale.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=3358:rai-intunecat-hedir-al-chalabi&catid=122:debut&Itemid=18
http://www.inspirescu.ro/files/Cervantes%20nr.%206.pdf

Un răspuns la „Constantin P. Popescu: Hedir Al-chalabi, „Rai întunecat””

  1. Mulțumesc pentru preluarea micii mele recenzii pe site-ul dv. Pe același blog (semnul-de-carte.blogspot.com) se mai află o recenzie despre volumul „Gânduri ciobite”. O găsiți și pe revista Singur. Seară bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *